Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

BIOCHEMICAL COMPOSITION OF LEAFY WEIGHT JERUSALEM ARTICHOKE FROM COLLECTIONS of CENTRAL BOTANICAL GARDEN OF THE NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES OF BELARUS

Abstract

A comparative study of the biochemical composition of the leafy weight of 10 varieties of artichoke from the collection of Central botanical garden in the summer mounted pronounced dependence by varietal accessories of the integral level of nutritional and vitamin value of aggregate 8 defining characteristics It is shown that, the leading position in this index with significant isolation from the rest of Jerusalem artichoke taxons belong to three varieties – Sireniki-1, Dessertny and Canadsky, while the least valuable biochemical composition of green mass seems variety of Nakhodka.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


T. I. Vasileuskaya
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


N. B. Krinitskaya
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


E. V. Tishkovskaya
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


V. V. Titok
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


A. A. Veyevnik
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


N. S. Kuptsov
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


Ye. G. Popov
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


P. A. Pashkevich
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


D. A. Dubar
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Зеленков, В. Н. Многоликий топинамбур в прошлом и настоящем / В. Н. Зеленков, С. С. Шаин. – Новосибирск: Концерн «ОИТ»-НТФ «АРИС»; СО РАМН, 2000. – 241 с.

2. Топинамбур: биология, агротехника выращивания, место в экосистеме, технологии переработки (вчера, сегодня, завтра) / Р. И. Шаззо [и др.]; Кубан. гос. аграр. ун-т. – Краснодар, 2013. – 181 с.

3. Усанова, З. И. Формирование высокопродуктивных агроценозов топинамбура: особенности минерального питания, удобрение / З. И. Усанова, Ю. В. Байбакова; под общ. ред. З. И. Усановой. – Тверь: Изд-во Тверской ГСХА, 2009. – 156 с.

4. Цгоева, Т. Э. Химический анализ топинамбура сортов Скороспелка и Интерес / Т. Э. Цгоева // Изв. Горск. гос. аграр. ун-та. – 2011. – Т. 48, № 2. – С. 280–281.

5. Интродукция нетрадиционных кормовых культур – топинамбура и батата в Республику Северная Осетия- Алания / Б. Г. Цугкиев [и др.]. – Владикавказ: Изд-во ФГОУ ВПО «Горский госагроуниверситет», 2009. – 104 с.

6. Цугленок, Н. В. Высокоэнергетическая кормовая культура топинамбур в кормопроизводстве Красноярского края / Н. В. Цугленок, Г. И. Цугленок, Т. И. Аникиенко // Вестн. КрасГАУ. – 2007. – № 4. – С. 127–130.

7. Ярошевич, М. И. Топинамбур (Helianthus tuberosus L.) – перспективная культура многоцелевого использования / М. И. Ярошевич, Н. Н. Вечер // Тр. БГУ. – 2010. – Т. 4, вып. 2. – С. 1–12.

8. Ящук, М. А. Топинамбур – сырье для производства комбикормов / М. А. Ящук, Е. В. Соловьева // Изв. вузов. Пищевая технология. – 2007. – № 4. – С. 57–58.

9. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги: ГОСТ 28561-90 // Овощи сушеные: тех. условия, методы анализа. – М.: Стандартинформ, 2001. – С. 75–84.

10. Методы биохимического исследования растений / под ред. А. И. Ермакова. – 3-е изд., перераб. и доп. – Ленинград, 1987. – 430 с.

11. Плешков, Б. П. Практикум по биохимии растений / Б. П. Плешков. – М.: Колос, 1985. – С. 110–112.

12. Ананьина, Н. А. Стандартизация инулина, полученного из клубней георгины простой. Изучение некоторых физико-химических свойств инулина / Н. А. Ананьина // Хим.-фарм. журн. – 2009. – Т. 43, № 3. – С. 35–37.

13. Марх, А. Т. Технохимический контроль консервного производства / А. Т. Марх, Т. Ф. Зыкина, В. Н. Голубев. – М.: Агропромиздат, 1989. – 304 с.

14. Методы технохимического контроля в виноделии / под ред. В. Г. Гержиковой. – Симферополь: Таврида, 2002. – С. 91–92.

15. Antioxidant capacity, phenol, anthocyanin and ascorbic acid contents in raspberries, blackberries, red currants, gooseberries and Cornelian cherries / G. E. Pantelidis [еt al.] // Food chemistry. – 2007. – Vol. 102. – P. 777–783.

16. Аникиенко, Т. И. Характеристика топинамбура и технология возделывания культуры / Т. И. Аникиенко // Аграр. наука на рубеже веков: материалы регион. науч.-практ. конф. – Красноярск, 2007. – Ч. 1. – С. 285–288.

17. Аникиенко, Т. И. Химический состав и кормовая ценность топинамбура в условиях Красноярского края / Т. И. Аникиенко, А. И. Хохлова, М. А. Янова // Аграрная наука на рубеже веков: материалы регион. науч.-практ. конф. – Красноярск, 2007. – Ч. 1. – С. 288–290.

18. Богомолов, В. А. Урожайность и качество биомассы топинамбура в условиях Калужской области / В. А. Богомолов, В. Ф. Петраков // Информ. листок. – 1994. – № 38.

19. Титок, В. В. Топинамбур – культура многофункционального назначения / В. В. Титок, А. А. Веевник, М. И. Ярошевич // Наука и инновации. – 2014. – № 5 (135). – С. 26–28.

20. Утеуш, Ю. А. Новые перспективные культуры / Ю. А. Утеуш. – Киев: Наук. думка, 1991. – 31 с.

21. Jerusalem Artichoke and Pea Hulls Based Substrates as Raw Material for Ethanol Production by Saccharomyces cerevisiae / P. Gencheva [еt al.] // Inter. Rev. of Chem. Engineering (I.RE.CH.E.). – 2011. – Vol. 4, N 1. – P. 84–90.

22. Zaldariene, S. The quality comparison of different Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) cultivars tubers / S. Zaldariene, J. Kulaitiene, J. Cerniauskiene // Zemes ukio mokslai. – 2012. – Vol. 19, N 4. – P. 268–272.

23. Sokolova, O. A. Phytocemical research of Jerusalem artichoke / O. A. Sokolova, K. L. Prokofeva // Actual questions of development of new drugs: book of abstracts of XX international scientific and practical conference of young scientists and students, devoted to the 90th anniversary of doctor of science in pharmacy, professor D. P. Salo, April 25–26, 2013. – Kharkiv: NUPh, 2013. – P. 64.

24. Антонян, Л. Г. Использование метанового брожения для переработки и утилизации отходов топинамбура / Л. Г. Антонян, А. М. Балаян, Э. Г. Африкян //Докл. НАН Респ. Армения. – 2005. – Т. 105, № 2. – С. 165–169.

25. Голубев, В. Н. Топинамбур (состав, свойства, способы переработки, области применения) // В. Н. Голубев, И. В. Волкова, Х. М. Кушалаков. – М., 1995. – 81 с.

26. Джанаев, К. И. Изучение химического состава надземной части топинамбура сорта Скороспелка с целью переработки в биоэтанол / К. И. Джанаев // Изв. ФГОУ ВПО «Горский госагроуниверситет, 2011. – Вып. 48, ч. 1. – С. 313–315.

27. Зеленков, В. Н. Топинамбур: агробиологический портрет и перспективы инновационного применения / В. Н. Зеленков, Н. Г. Романова. – М.: РГАУ–МСХА, 2012. – 161 с.

28. Михальченкова, Е. С. Топинамбур как перспективная кормовая культура в Нечерноземной зоне России / Е. С. Михальченкова // Вестн. ОрелГАУ. – 2009. – № 2. – С. 42–43.

29. Кахана, Б. М. Биохимия топинамбура / Б. М. Кахана, В. В. Арасимович. – Кишинев: Штиинца, 1974. – 88 с.

30. Способ ранжирования таксонов растений: пат. 17648 Респ. Беларусь / Ж. А. Рупасова, В. Н. Решетников, А. П. Яковлев; дата публ. 08.07.2013.


Review

Views: 760


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)