Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

Biochemical structure of fruits of a cornel of the present, mountain ash ordinary and Michurin’s aroniya depending on a genotype at their introduction in Belarus

Abstract

The results of the comparative analysis in the biennial cycle averaged observations coefficients of variation of 15 quantitative characteristics of the biochemical composition of the fruit of the dogwood, mountain ash and chokeberry. It is shown that all three species of lower variability in taxonomic ranks characterized by content of dry fruit and pectin, and most in the content of anthocyanins and total bioflavonoids.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


I. M. Garanovich
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


T. V. Shpitalnaya
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


T. I. Vasileuskaya
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


N. B. Krinitskaya
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


A. M. Bubnova
Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


Yu. M. Pinchukova
Belarus State Economic University
Belarus


References

1. Гаранович, И. М. Биохимический состав малораспространенных культур садоводства в условиях Беларуси / И. М. Гаранович, Ж. А. Рупасова, В. А. Игнатенко. - Минск: Право и экономика, 2007. - 136 с.

2. ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ и влаги. - Введ. 01.07.91. - М.: Изд-во стандартов, 1991. - 10 с.

3. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков [и др.]; под общ. ред. А. И. Ермакова. -3-е изд. - М.: ВО «Агропромиздат», 1987. - 430 с.

4. Плешков, Б. П. Практикум по биохимии растений / Б. П. Плешков. - М.: Колос, 1985. - С. 110-112.

5. Марх, А. Т. Технохимический контроль консервного производства / А. Т. Марх, Т. Ф. Зыкина, В. Н. Голубев. -М.: Агропромиздат, 1989. - 304 с.

6. Swain, T. The phenolic constituents of Prunus Domestica. 1. The quantitative analysis of phenolic constituents / T. Swain, W. Hillis // J. Sci. Food Agric. - 1959. - Vol. 10, N 1. - P. 63-68.

7. Методика определения антоцианов в плодах аронии черноплодной / В. Ю. Андреева [и др.] // Фармация. -2013. - № 3. - С. 19-21.

8. Мжаванадзе, В. В. Количественное определение хлорогеновой кислоты в листьях черники кавказской (V. arctostaphylos L.) / В. В. Мжаванадзе, И. Л. Таргамадзе, Л. И. Драник // Сообщ. АН Груз. ССР. - 1971. - Т. 63, вып. 1. -С. 205-210.

9. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье // Государственная фармакопея СССР. - Вып. 1. Общие методы анализа. - М.: Медицина, 1987. - С. 286-287.

10. Зайцев, Г. Н. Методика биометрических расчетов / Г Н. Зайцев // Математическая статистика в экспериментальной ботанике. - М.: Наука, 1973. - 256 с.

11. Биохимический состав плодов малораспространенных культур садоводства в Беларуси / Ж. А. Рупасова [и др.]. - Минск: Беларус. навука, 2014. - 315 с.

12. Голубика высокорослая: оценка адаптационного потенциала при интродукции в условиях Беларуси / Ж. А. Рупасова [и др.]; под ред. В. И. Парфенова. - Минск: Беларус. навука, 2007. - 442 с.

13. Прогнозирование изменений биохимического состава малораспространенных плодовых культур в условиях Беларуси / Ж. А. Рупасова [и др.] // Докл. НАН Беларуси. - 2013. - Т. 57, № 1. - С. 88-92.

14. Сортовые особенности биохимического состава плодов жимолости съедобной (Lonicera edulis Turcz. ex Freyn) / Ж. А. Рупасова [и др.] // Плодоводство: сб. науч. тр. РУП «Ин-т плодоводства». - 2007. - Т. 19. - С. 201-208.


Review

Views: 640


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)