Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

Selection of lactose-adapted strain Arthrobacter sulfonivorans LF-GAL - producer of β-galactosidase and development of medium composition for its cultivation

Abstract

Multistage adaptation of bacteria Arthrobacter sulfonivorans BIM В-2242 to lactose resulted in selection of morphologically and biochemically stable strain Arthrobacter sulfonivorans LF-GAL exceeding 1.5 times the parent strain in efficiency of extracellular β-galactosidase synthesis (22.8 U/ml vs 15.2 U/ml). Optimal composition of nutrient medium was formulated for submerged fermentation of strain A. sulfonivorans LF-GAL to secure rise in enzyme productivity up to 35 U/ml, which is 1.5 times higher than its initial level and 2.3 times superior to that of the parent strain. Obtained results will be used for developing bacterial β-galactosidase biotechnology.

About the Authors

A. A. Kastsianevich
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


L. I. Sapunova
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


A. G. Lobanok
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


I. A. Tamkovich
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


References

1. Itan Y, Jones B.L., Ingram C.J. etal. // BMC Evol Biol. 2010. 10:36 doi: 10.1186 /1471-2148-10-36.

2. Novalin S. // J. Biotechnol. 2005. Vol. 119. P. 212-218.

3. Mlichova Z., Rosenberg M. // J. Food.Nutr. Res. 2006. Vol. 45. P. 47-54.

4. Panesar P. S. // J. Chem. Technol. Biotechnol. 2006. Vol. 81, N 4. P. 530-543.

5. Добриян Е.и. Основные направления применения Р-галактозидазы в производстве молочных консервов / Под ред. В. А. Полякова, Л. В. Римаревой. М., 2010. С. 35-43.

6. Klein M.P., Fallavena L.P., Schoffer J. N. et al. // Carbohydrate Polymers. 2013. Vol. 95. P. 465-470.

7. Gonzalez Siso M.I. // Bioresource Technol. 1996. Vol. 57, N 1. P. 1-11.

8. Сапунова Л.И., Лобанок А.Г., Тамкович И. О., Костеневич А.А. Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии: Материалы VI Междунар. науч. конф. Минск, 2-6 июня 2008 г. Мн., 2008. Т. 1. С. 174-177.

9. Kosseva M.R., Panesar P.S., Kaur G., Kennedy J.F. // Int. J. Biol. Macromol. 2009. Vol. 45. P. 437-447.

10. Diez-Municio M., Herrero M., Olano A., Moreno F.J. // Microbial Biotechnol. 2014. Vol. 7, N 4. P. 315-331.

11. Rodriguez-Colinas B., Fernandez-Arrojo L., Ballesteros A. O., Plou F.J. // Food Chemistry. 2014. Vol. 145. P. 388-394.

12. Macfarlane G. T., Steed H., Macfarlane S. // J. Appl. Microbiol. 2008. Vol. 104. P. 305-344.

13. Panesar P. S., Kumari S., Panesar R. // Enzyme Res. 2010: 473137. doi: 10.4061/2010/473137.

14. Panesar P. S., Kumari S. // Biotechnol. Adv. 2011. Vol. 29, N 6. P. 940-948.

15. Lamsal B. P. // J. Sci. Food Agric. 2012. Vol. 92, N 10. P. 2020-2028.

16. Husain Q. // Crit. Rev. Biotechnol. 2010. Vol. 30, N 1. P. 41-62.

17. Дымар О. В., Емельянова Л.Н., Зубик М. В. Инновационные технологии в пищевой промышленности: Материалы IX Междунар. науч.-практ. конф. Минск, 7-8 октября 2010 г. Мн., 2010. С. 11-17.

18. Сапунова Л.И., Костеневич А.А., Тамкович И. О., Лобанок А.Г. Современное состояние и перспективы развития микробиологии и биотехнологии: Материалы VI Междунар. науч. конф. Минск, 2-6 июня 2008 г. Мн., 2008. Т. 1. С. 171-173.

19. Сапунова Л. И., Костеневич А. А., Лобанок А. Г., Тамкович И. О. // Докл. НАН Беларуси. 2013. Т. 57, № 6. С. 70-74.

20. Сапунова Л. И., Костеневич А. А., Лобанок А. Г и др. // Докл. НАН Беларуси. 2014. Т. 58, № 4. С. 71-77.

21. Kuby S. A. // J. Amer. Chem. Soc. 1953. Vol. 75, N 4. P. 890-896.

22. Bradford M.M. // Annal. Biochem. 1976. Vol. 72. P. 248-254.

23. Тюрин Ю.Н. Статистический анализ данных на компьютере. М., 1998. С. 544.

24. Loveland J., Gutshall K., Kasmir J. et al. // Appl. Environ. Microbiol. 1994. Vol. 60, N 1. P. 12-18.

25. Nakagawa T., Fujimoto Y., Uchino M. et al. // Lett. Appl. Microbiol. 2003. Vol. 37. P. 154-157.

26. Karasova-Lipovova P., Strnad H., Spiwok V. et al. // Enzyme Microbial Technol. 2003. Vol. 33. P. 836-844.


Review

Views: 477


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)