Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

Biochemical composition of introduced varieties of black chokeberry in Belarus (Aronia melanocarpa)

Abstract

Genotypic differences in biochemical composition of fruits such as natural form of black chokeberry and varieties Venissa and Nadzeja of Institute of Horticulture were established. It is shown, the selection process contributed to the impoverishment flavonols, organic free and phenol carbonic acids, pectin and tannins in berries, and their enrichment of antho-cyanins, catechins and soluble sugars (cultivar Venissa) and ascorbic acid (cultivar Nadzeja) with substantial improvement organoleptic properties.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
The Central Botanical Garden of NAS of Belarus
Belarus


I. M. Garanovich
The Central Botanical Garden of NAS of Belarus
Belarus


T. V. Shpitalnaya
The Central Botanical Garden of NAS of Belarus
Belarus


T. I. Vasilyevskaya
The Central Botanical Garden of NAS of Belarus
Belarus


N. P. Krinitskaya
The Central Botanical Garden of NAS of Belarus
Belarus


L. V. Lyegkaya
The Institute for Fruit Growing
Belarus


L. A. Murashkyevich
The Institute for Fruit Growing
Belarus


References

1. ГОСТ 8756.2-82. Методы определения сухих веществ. М., 1982.

2. Запрометов М. Н. Биохимия катехинов. М., 1964.

3. Малораспространенные культуры плодоводства в Беларуси / Ж. А. Рупасова, И. М. Гаранович, Т. В. Шпитальная // LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG Saarbruecken, Germany, 2013.

4. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков [и др.]. М., 1987.

5. Мжаванадзе В.В. // Сообщ. АН Груз ССР. 1971. Т. 63. Вып. 1. С. 205-210.

6. Плешков Б. П. Практикум по биохимии растений. М., 1985. С. 110-112.

7. Попов В. И., Шапиро Д.К., Данусевич И. К. Лекарственные растения. Мн., 1984.

8. Проценко В. И. Черноплодная рябина - новая садовая культура. Томск, 1971.

9. Сарапуу Л. П., Мийдла Х. // Уч. Зап. Тарт. Гос. ун-та. 1971. Вып. 256. С. 111-113.

10. Скорикова Ю. Г., Шафтан Э. А. // Тр. 3 Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. Свердловск, 1968. С. 451-461.

11. Способ ранжирования таксонов растений: пат. 17648 Респ. Беларусь, МПК А 01Н 1/04, А 01G 1/00 / Ж. А. Рупасова, В. Н. Решетников, А. П. Яковлев; заявитель ГНУ «Центральный ботанический сад НАН Беларуси» - № а20101502, заявл. 20.01.2010, опубл. 08.07.2013 // Афіцыйны бюл. / Нац. цэнтр інтэлектуал. уласнасці. 2013. № 5. С. 61-62.

12. Формирование биохимического состава плодов видов семейства Ericaceae (Вересковые) при интродукции в условиях Беларуси / Ж. А. Рупасова и др.; под ред. акад. В. И. Парфенова. Мн., 2011.

13. Чекалинская И. И., Довнар Т.В. // Биохимия (межвед. сб.). Вып. 2. Мн., 1974. С. 131.

14. Шапиро Д. К. Новые плодовые культуры в БССР. Мн., 1980.

15. Шнайдман Л. о., Афанасьева В. с. Методика определения антоциановых веществ // 9-й Менделеевский съезд по общ. и прикл. химии: реф. докл. и сообщ. М., 1965. № 8. С. 79-80.

16. Swain T., Hillis W. // J.Sci. Food Agric. 1959. Vol. 10. № 1. P. 63-68.


Review

Views: 545


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)