Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

The impact of weather conditions of the vegetation period on the variability of the biochemical composition of above-ground organs rhododendron (Rhododendron) in Belarus

Abstract

Interspecies differences in the levels of variability biennial cycle of observations 22 characteristics of the biochemical composition of assimilating and generative organs 9 evergreen and deciduous species of rhododendron in the case of Belarus, which revealed the signs and taxa with the greatest resistance to weather factors were revealed.

About the Authors

Zh. A. Rupasova
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


I. K. Volodko
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


L. V. Goncharova
Центральный ботанический сад НАН Беларуси
Belarus


References

1. Александрова М. С. Рододендроны природной флоры СССР. М., 1975.

2. ГОСТ 24027.2-80 Сырье лекарственное растительное. Методы определения влажности, содержания золы, экстрактивных и дубильных веществ, эфирного масла. М., 1999. С. 119-126.

3. ГОСТ 8756.2-82. Методы определения сухих веществ. М., 1982.

4. Ермаков А. И. Методы биохимического исследования растений. Л., 1987.

5. Зайцев Г. Н. Методика биометрических расчётов. Математическая статистика в экспериментальной ботанике. М., 1973.

6. Запрометов М. Н. Биохимия катехинов. М., 1964.

7. Кондратович Р. Я. Рододендроны в Латвийской ССР. Биологические особенности культуры. Рига, 1981.

8. Мжаванадзе В. В., Таргамадзе И. Л., Драник Л. И. // Сообщ. АН Грузинской ССР. 1971. Т. 63, вып. 1. С. 205-210.

9. Плешков Б. П. Практикум по биохимии растений. М., 1985. С. 110-112.

10. Потрясай К. А., Маркарян А. А., Даргаева Т. Д., Сокольская Т. А. // Вопр. биол., мед. и фармацевт. химии. 2009. №6. С. 9-13.

11. Рупасова Ж. А. Формирование биохимического состава плодов видов сем. Ericaceae при интродукции в условиях Беларуси / Ж. А. Рупасова, В. Н. Решетников, Т. И. Василевская, А. П. Яковлев, Н. Б. Павловский. Мн., 2011.

12. Скорикова Ю. Г., Шафтан Э. А. Методика определения антоцианов в плодах и ягодах: Тр. 3 Всесоюз. семинара по биологически активным (лечебным) веществам плодов и ягод. Свердловск, 1968. С. 451-461.

13. Bo-Nan Zhang, Yun-Long Hou, Bao-Jv Liu et al. // Iranian journal of pharmaceutical research. 2010. Vol. 9. Is. 3. P. 303-311.

14. Swain T, Hillis W. // J. Sci. Food Agric. 1959. Vol. 10. Is. 1. P. 63-68.

15. Swiderskia A., Murasb P., Koloczeka H. // Scientia Horticulturae. 2004. Vol. 100. Is. 1-4. P. 139-151.


Review

Views: 478


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)