Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

Genetic and proteomic analysis for evaluation of economically useful traits among animal breeds

Abstract

There are genetic differences in the distribution of alleles FABP, RYR1 and PRKAG3 responsible for the meat quality between pig breeds on the farms of the country. Proteome profile of pigs muscle was shown to depend on the direction of productivity and allowed to establish the nature of inheritance of proteins by crossbreeding. The proteomic markers of pigs meat productivity were revealed and identified. The obtained results can be used in pigs breeding.

About the Authors

E. V. Kolesneva
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


Y. S. Bakakina
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


D. L. Sodel
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


E. V. Zhornik
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


L. A. Baranova
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


L. V. Dubovskaya
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


I. D. Volotovski
Институт биофизики и клеточной инженерии НАН Беларуси
Belarus


References

1. Bendixen E. // Meat Sci. 2005. Vol. 71. P. 138-149.

2. Maltin C., Balcerzak D., Tilley R., Delday M. II Proc. Nutr. Society. 2003. Vol. 62. P. 337-347.

3. Bradford M. M. // Anal. Biochem. 1976. Vol. 72. P. 248-254.

4. Laemmli U.K. // Nature. 1970. Vol. 227. P. 6S0-6S5.

5. Shevchenko A., Wilm M., Vorm O., Mann M. // Anal. Chem. 1996. Vol. 68. P. S50-S5S.

6. Newcom D. W, Baas T.J, Schwab C. R., Stalder K.J. // J. Anim. Sci. 2005. Vol. S3, N 2. P. 316-323.

7. Thaller G., Kühn C, Winter A. et al. // Anim. Genet. 2003. Vol. 34, N 5. P. 354-357.

8. Urban T., Mikolásová R., Kuciel J. et al. // J. Appl. Genet. 2002. Vol. 43, N 4. P. 505-509. .

9. Cho E. S., Park D.H., Byeong-Woo K. et al. // Asian-Aust. J. Anim. Sci. 2003. Vol. 45, N 5. P. 703-710

10. Blanchard P. J, Warkup C. C., Ellis M. et al. // Animal Science. 1999. Vol. 6S. P. 495-501.

11. Bouley J., Meunier B., Chambon C. et al. // Proteomics 2005. Vol. 5. P. 490-500.

12. Van de Wiel D. F. // Meat Sci. 2007. Vol. 77, N 1. P. 46-54.

13. Doran P., Donoghue P., O'Connell K. et al. // Int. J. Mol. Med. 2007. Vol. 19. P. 547-564.

14. Xu Y. J, Jin M. L., Wang L.J. et al. // J. Anim. Sci. 2009. Vol. S7. P. 2519-2527.

15. Liu Y., Steinacker J. M. // Front. Biosci. 2001. Vol. 6. P. D12-D25.

16. Duguez S., Bihan M. C, Gouttefangeas D. et al. // Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 2003. Vol. 285. P. E206-E215.

17. Beere H.M., Wolf B. B, Cain K. et al. // Nat. Cell Biol. 2000. Vol. 2, N 8. P. 469-475.

18. Argiroudis S. A., Kent J. E., Blackmore D. J. // Equine Vet. J. 1982. Vol. 14, N 4. P. 317-321.

19. Дементьева Т. А. // Зоотехния. 1997. № 5. С. 6-7.

20. Mitchell G., Heffron J. J. A. // Adv. Food Res. 1982. Vol. 28. P. 167-174.

21. Laville E., Sayd T., Terlouw C. et al. // J. Agric. Food Chem. 2007. Vol. 55. P. 5834-5841.

22. Orosz F., Olah J., Ovadi J. // Biochim. Biophys. Acta. 2009. Vol. 1792, N 12. P. 1168-1174.


Review

Views: 452


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)