Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

Isolation and characterization of bacteria producing acetic acid

Abstract

Elective conditions were selected in order to ensure effective allocation of acetic acid bacteria. From grape berries, apples, red currant and malt were allocated 22 strain acetic acid bacteria, which include representatives of the genera Acetobacter and Gluconobacter. Among the isolates were found 3 strains with higher acetic acid production. Among them - the strain Acetobacter sp. Vin3.3, which is superior the collectible industrial strain A. aceti N 1 in productivity.

About the Authors

I. . Heniush
Byelorussian State Technological University
Belarus


V. . Kuzmitskaya
Byelorussian State Technological University
Belarus


N. . Belyasova
Byelorussian State Technological University
Belarus


References

1. Фунтиков, Д. В. Разработка процесса получения зернового биохимического уксуса из зрелой бражки / Д. В. Фунтиков, А. А. Ламберова, М. Э. Ламберова // Технологии и оборудование химической, биотехнологической и пищевой промышленности: материалы 3-й Всерос. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов и молодых ученых, Бийск, 28- 30 апреля 2010 г.: в 2 ч. / Алт. гос. техн. ун-т, БТИ; редкол.: А. Н. Блазнов, М. Э. Ламберова, И. Н. Павлов. - Бийск, 2010. - Ч. 2. - С. 242-246.

2. Уксус [Электронный ресурс] // Википедия. - Режим доступа: http:// ra.rn.wikipedia.org. - Дата доступа: 01.10.2014.

3. Микробиологический синтез уксусной кислоты [Электронный ресурс] // Большая публичная библиотека. - Режим доступа: http://www.pr-j.ru. - Дата доступа: 01.10.2014.

4. Белясова, Н. А. Микробиология: лаб. практикум / Н. А. Белясова. - Минск: БГТУ, 2007. - 160 с.

5. Муратова, Е. И. Биотехнология органических кислот и белковых препаратов: учеб. пособие / Е. И. Муратова, О. В. Зюзина, О. Б. Шуняева. - Тамбов: Изд-во ТГТУ, 2007. - 80 с.

6. Методы общей бактериологии: в 3 т. / редкол.: Ф. Герхард (гл. ред.) [и др.]. - М.: Мир, 1983. - Т. 1. - 536 с.

7. Sharafi, S. M. Isolation, characterization and optimization of indigenous acetic acid bacteria and evaluation of their preservation methods / S. M. Sharafi, I. Rasooli, K. B. Maal // Iran. J. of Microbiol. - 2010. - Vol. 2, N 1. - P. 38-45.

8. Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology: in 5 vol. / ed.: G. M. Garrity (editor-in-chief) [et al.]. - Department of Microbiology and Molecular Genetics Michigan State University, 2005. - Vol. 2: The Proteobacteria, part C: The Alpha-, Beta-, Delta-, and Epsilonproteobacteria. - 1414 p.

9. Fugelsang, K. C. Wine microbiology. Practical applications and procedures / K. C. Fugelsang, C. G. Edwards. - New York: Springer Science + Business Media, 2007. - 408 p.

10. Lu, S.-F. A thermotolerant and high acetic-acid producing bacterium Acetobacter sp. 114-2 / S.-F. Lu, F.-L. Lee, H. -K. Chen // J. of Appl. Microbiol. - 1999. - Vol. 86, iss. 1. - Р 55-62.

11. Сбор, сортировка и упаковка винограда [Электронный ресурс] // Винный центр. - Режим доступа: http://www. vinocenter.ru. - Дата доступа: 01.10.2014.

12. Du Toit, W. J. The occurrence, control and esoteric effect of acetic acid bacteria in winemaking / W. J. Du Toit, I. S. Pretorius // Annals of Microbiol. - 2002. - Vol. 52, N 2. - Р. 155-179.


Review

Views: 1309


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)