Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

Determination of molecular mass distribution, parameters of acute toxicity, antigenic and sensitizing activity of whey protein hydrolysate

Abstract

The peptide composition of obtained enzymatic hydrolysate of whey proteins was determined. Also the parameters of its acute toxicity, antigenic and sensitizing activity were researched. The examined sample according to physicochemical, immunochemical and organoleptic properties corresponds to characteristics of partial hydrolysates for functional food products. Hydrolysed protein component possesses a weak sensitizing capacity.

About the Authors

T. M. Halavach
Belarusian State University
Belarus


T. N. Osipova
Scientific Practical Centre of Hygiene
Belarus


V. P. Kurchenko
Belarusian State University
Belarus


V. G. Tsyhankou
Scientific Practical Centre of Hygiene
Belarus


A. M. Bondaruk
Scientific Practical Centre of Hygiene
Belarus


S. V. Fedorovich
Scientific Practical Centre of Hygiene
Belarus


References

1. Milk intelligence: mining milk for bioactive substances associated with human health / S. Mills [et al.] // Int. Dairy J. -2011. - Vol. 21. - P. 377-401.

2. Shah, H. Effects of milk-derived bioactives: an overview / H. Shah // Br. J. Nutr. - 2000. - Vol. 84. - P. 3-10.

3. Wal, J. M. Bovine milk allergenicity / J. M. Wal // Ann. Allergy Asthma Immunol. - 2004. - Vol. 93. - P. 2-11.

4. Lonnerdal, B. Nutritional and physiologic significance of human milk proteins / B. Lonnerdal // Am. J. Clin. Nutr. -2003. - Bd. 77. - S. 1537-1543.

5. Heyman, M. Evaluation of the impact of food technology on the allergenicity of cow’s milk proteins / M. Heyman // Proc. Nutr. Soc. - 1999. - Vol. 58, N 3. - P. 587-592.

6. Mahmoud, M. I. Physicochemical and functional properties of protein hydrolysates in nutritional products / M. I. Mahmoud // Food Technol. - 1994. - Vol. 48. - P. 89-95.

7. El-Agamy, E. I. The challenge of cow milk protein allergy / E. I. El-Agamy // Small Rumin. Res. - 2007. - Vol. 68. -P. 64-72.

8. Технология комплексной переработки молочной сыворотки / В. П. Курченко [и др.] // Молочная индустрия. -2013. - № 2. - С. 38-41.

9. Остерман, Л. А. Методы исследования белков и нуклеиновых кислот: электрофорез и ультрацентрифугирование (практ. пособие) / Л. А. Остерман. - М.: Наука, 1981. - С. 37-119.

10. Enzymatic hydrolysis of heated whey: iron-binding ability of peptides and antigenic protein fractions / S. B. Kim [et al.] // J. Dairy Sci. - 2007. - Vol. 90. - P. 4033-4042.

11. Peptic and tryptic hydrolysis of native and heated whey protein to reduce its antigenicity / S. B. Kim [et al.] // J. Dairy Sci. - 2007. - Vol. 90. - P. 4043-4050.

12. Требования к постановке экспериментальных исследований для первичной токсикологической оценки и гигиенической регламентации веществ: инструкция № 1.1.11-12-35-2004 / Л. В. Половинкин [и др.]. - Минск: ГУ РЦГЭиОЗ МЗ РБ, 2004. - 43 с.

13. Требования к постановке токсиколого-аллергологических исследований при гигиеническом нормировании белоксодержащих аэрозолей в воздухе рабочей зоны: метод. указания № 11-11-10-2002 / В. В. Шевляков [и др.] // Сб. офиц. документов по медицине труда и производств. санитарии. - Минск: М-во здравоохр. Респ. Беларусь, 2004. - Ч. XIV. - С. 4-49.

14. Классификация и перечень аллергоопасных для человека промышленных веществ, основные меры профилактики: руководство Р 11-11-11 РБ 02 // Сб. офиц. документов по медицине труда и производств. санитарии. - Минск: РЦГЭ и ОЗ, 2003. - Ч. XI. - С. 94-126.

15. Special formulas in infant nutrition: a review / J. Maldonado [et al.] // Early Hum. Dev. - 1998. - Vol. 53, N 1. - P. 23-32.


Review

Views: 466


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)