Preview

Proceedings of the National Academy of Sciences of Belarus, Biological Series

Advanced search

New probiotic preparations for stock breeding based on bacteria of genus Bacillus

Abstract

A series of national import-substituting probiotics based on sporulating bacteria of genus Bacillus was developed: for correction of microbial cenosis of gastrointestinal tract and stimulation of immune system in sick cattle, swine and poultry; for prevention and treatment of purulent-necrotic skin lesions; for sanitary treatment of stock and poultry farms; for increasing biological digestibility of fodder. A comprehensive scheme of Enatin and Bacinil application was elaborated. Introduction of up-to-date local microbial technologies results in manufacturing of top-quality stock farm products free of antibiotics and chemical drugs.

About the Authors

N. V. Sverchkova
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


N. S. Zaslavskaya
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


T. V. Romanovskaya
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


E. I. Kolomiets
Институт микробиологии НАН Беларуси
Belarus


References

1. Илиеш В. Д., Горячева М. М. Продукция животноводства без антибиотиков. 2012. [Электронный ресурс]. - Режим доступа:http://subtilis. ru. - Дата доступа:10.11.2012.

2. Бондаренко В. М., Воробьев А. А. // Микробиол. журн. 2004. № 1. С. 84-92.

3. Шахов А. Г. // Ветеринарная патология. 2003. № 2. С. 23-28.

4. Панин А. Н, Малик Н. И. // Ветеринария. 2006. № 7. С. 18-20.

5. Юдин С. М., Слободян В. Г. Эффективность применения новых дезинфекционных технологий в промышленном животноводстве // АгроПрессУрал. 2006. № 2. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.uralagro.ru/ article51. php. - Дата доступа: 15.04. 2006.

6. Walker R., Buckley M. // A report from the American Academy of Microbiology. 2006. 22 р. [Electronic resource]. -Mode of access: http://www. antibiotic. ru. - Date of access: 05.02.2013.

7. Похиленко В. Д., Перелыгин В. В. // Химическая и биологическая безопасность. 2007. № 2-3. С. 20-41.

8. Hall-Stoodley L., William J., Stoodley C. // Nature Reviews Microbiology. 2004. № 2. Р. 95-108.

9. Sverchkova N. V., Romanovskaya T. V., Zdor N. A., Kolomiets E. I. // Polish Journal of Natural Science. 2012. Vol. 27, № 1. Р. 15-30.

10. Sverchkova N. V., Kolosovskaya M. S., Romanovskaya T. V. et al. // Biochemistry and Biotechnology: Research and Development. N. Y.: Nova science publisches, 2012. Р. 105-112.

11. Коломиец Э. И., Романовская Т. В., Сверчкова Н. В. и др. // Микробные биотехнологии: фундаментальные и прикладные аспекты: Сб. науч. тр. Т. 2. Мн., 2009. С. 231-243.

12. Ушакова Н. А., Некрасов Р. В., Правдин В. Г. // Фундаментальные исследования. 2012. № 1. С. 184-192.

13. Белявская В. А. // Журн. микробиологии, эпидемиологии, иммунобиологии. 2003. № 2. С. 102-109.

14. Малик Н. И., Гулейчик И. А. // Биотехнология: состояние и перспективы развития: материалы 2-го Междунар. конгресса. М., 2003. С. 254.

15. Ferreira L. C. S., Ferreira R. C. C., Schuman W. // An. Acad. Bras. Ciens. 2005. Vol. 77, № 1. P. 34-38.


Review

Views: 608


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1029-8940 (Print)
ISSN 2524-230X (Online)